De Leonberger |
Ziekte geschiedenis Osteosarcoma of botkanker
Veterinair Oogpunt
Bottumoren zijn een belangrijke oorzaak van sterfte in ons ras. In feite komen de osteosarcoma's in de botten, die 80 a`90% van de botkankers vertegenwoordigen, 8 x meer voor bij honden van 20- 35 kg dan bij honden tot 10 kg en 60 x meer bij honden met een volwassen gewicht van boven de 35 kg .
Hierboven een röntgenfoto van osteosarcoma gelegen aan de onderkant van het dijbeen. De zwarte vlek laat de bot distributie zien, de corticale (witte lijn markeing, het periosteum van het bot) wordt onderbroken. Hieronder een soortgelijk voorbeeld van een zwelling van de weefsels in de periferie van het bot laesie
De Verschillende bot tumoren Het zijn meestal primaire tumoren (de eerste tumor verschijnt ingebed in het bot) en veel minder frequent metastasen (kanker uitzaaiingen in het bot vanuit een ander orgaan) We spreken hier van een osteosarcoma, een primaire botkanker, die de overgrote meerderheid van de botkankers bij de Leonberger vormen en de ernstigste. Maar er zijn ook andere primaire botkankers: leukemie (kanker van het beenmerg) chondrosarcoma (tumoren van het kraakbeen en ook van de platte beenderen zoals ribben en het bekken en fibrosarcoma van het bot. Welke honden kunnen osteosarcoma verwachten en waar?
De oorzaak van deze kanker is onbekend. Maar we zien dat het vooral voorkomt bij grote honden en met name reuze rassen, waartoe ook de Leonberger behoort.
In ons ras komt het vooral voor in de voorbenen "onder de elleboog" op het proximale (boven) uiteinde van het opperarmbeen en het distale (onderkant) van het spaakbeen. Op de achterbenen , dicht bij de knie, aan de onderkant van het femur (bovenbeen) en aan de bovenkant van de tibia ( onderbeen) Dit zijn de lokaties van de groeischijven (kraakbeen waar de botgroei plaats vindt) en zou kunnen wijzen op het frequenter voorkomen bij reuze rassen gebaseerd is op kleine, herhaaldelijke beschadigingen van dit kraakbeen wat zorgt voor een constante vernieuwing van de cellen.
Bot tumoren kunnen ook elders gelokaliseerd zijn: bovenkant schedel , de wervels en onderkaak. Osteosarcoma bij grote rassen komt vaker voor bij reuen, maar dit statistisch gegeven moet nog getoetst worden bij de Leonberger, over een tijdbestek van 7 jaar over een groep leonbergers in de leeftijd van 6 maanden tot 13 jaar.
De symptomen van osteosarcoma van een poot
Het begint hinken en steunen op de andere poot door pijn, eerst onregelmatig, daarna voortdurend. Aarzel niet om röntgen foto's te laten nemen bij kreupelheid, zeker als het dier al wat ouder is moet men niet wachten de diagnose vast te stellen. Bij palpatie van het gebied waar de tumor zich bevindt is pijnlijk. Dit gebied veranderd (het bot "groeit") en de weke delen kunnen zwellingen vertonen en men ziet vaak de hond likken. De pijn wordt steeds erger, ondragelijk en het is nodig medische maatregelen te nemen. De metastasen (uitzaaingen in andere organen zoals longen) komen frequent en vroegtijdig voor.
Diagnose van osteosarcoma
Röntgen foto's van de botten
Men ziet een onderbreking van het botvlies op de Röntgen foto, een vermindering van botdichtheid, die donkerder is. Men vind ook een ontsteking van het botvlies(periostitis) en botproductie Het is belangrijk te benadrukken dat niet alle beschadigingen tumoren zijn bv. botontsteking wat kan genezen na een langdurige behandeling, maar laat een afwijking in het botstructuur zien door een reactie van het been vlies. Anderzijds zijn niet alle bottumoren kanker en er zijn ook botkankers die minder ernstig zijn dan osteosarcoma, bv. fibrosarcoma, omdat het wel kwaadaardig, maar in feite plaatselijk is en zaaien zich pas veel later uit. Bij twijfel kan men na 15 dagen nog een foto laten maken en bij voorkeur laten beoordelen door een radiografisch specialist, om tijd te besparen en het risico van uitzaaiingen te verminderen.
Andere onderzoeken
Röntgen foto's van de longen kunnen uitzaaiingen aan het licht brengen. Ze zijn waargenomen bij 10% van de gevallen met de diagnose osteosarcoma. Maar de röntgen foto's van de longen laten slechts uitzaaiingen zien van meer dan 5 cm doorsnee, kleinere zijn vaak al aanwezig maar nog niet zichtbaar. In de maanden volgend op de diagnose osteosarcoma, krijgt bijna 100% van de honden uitzaaiingen in de longen.
Een botscan kan beter de grenzen van de tumor bepalen en ook bot uitzaaiingen opzoeken. Het heeft zin, zolang dit mogelijk is (komt zelden voor) om chirurgisch in te grijpen en het bot te verwijderen en te vervangen met een bot transplantatie. In de praktijk blijkt dit moeilijk haalbaar. Een bot biopsie wordt uitgevoerd wanneer Röntgen foto's niet met zekerheid de diagnose Osteosarcoma kunnen vaststellen om zodoende te voorkomen dat er onterecht wordt geamputeerd, maar het is technisch moeilijk uitvoerbaar en kan leiden tot negatieve resultaten en een conservatieve chirurgische ingreep in de weg staan (d.w.z. zonder amputatie)
De behandeling van osteosarcoma
In de praktijk is, zonder behandeling, euthanasie noodzakelijk gemiddeld 2 maanden na de diagnose van de tumor, meestal om humane redenen (slecht te verdragen, hevige pijn, uitzaaiingen in de longen, botbreuken.) Chirurgie met behoud van het ledemaat is geïndiceerd in die zeldzame gevallen waarbij de osteosarcoma zeer vroeg stadium is ontdekt (komt zelden voor in de veterinaire geneeskunde)en het gaat om een tumor met een lage kans op uitzaaiing (gebaseerd op bot biopsie) wanneer het dier niet kan worden geamputeerd (grote leonbergers bewegen zich dan vaak al slecht) Indien de lokalisatie zich bevindt in het uiteinde van het spaakbeen kan men het aangetaste bot uit de poot verwijderen en een bot transplantatie toepassen, indien nodig tezamen met het vastzetten van het polsgewricht (het gewricht wordt geblokkeerd met een vastgeschroefde plaat) Mits de botscan een kleine lokale tumor toont, e geen uitzaaiingen zijn en de chirurg zeer ervaren is. Bij deze ingreep zijn complicaties niet zeldzaam (terug keer van de kanker, infecties, afstoting van het getransplanteerde bot, uitzaaiingen) en leiden to amputatie of euthanasie. De overlevingsduur of overlevings kans is ook gemiddeld lager dan bij amputatie .
Met amputatie van de poot verdwijnt ook de pijn en is de kans op een langer leven groter indien er geen uitzaaiingen zijn (met name in de longen).
De prognose van de tumor zal gunstiger zijn als de diagnose en amputatie zeer vroeg hebben plaatsgevonden want metastasen zijn al heel vroeg aanwezig en verschijnen vaak na de amputatie, omdat deze in eerder onderzoek nog niet te ontdekken waren. Amputatie is niet aan te raden indien de hond al moeite met bewegen heeft vanwege hoge leeftijd of gewicht. Amputatie van een achterpoot is beter te verdragen, omdat de hond meer moeite heeft om zicht voort te bewegen met maar één voorpoot.
Amputatie verbetert de kwaliteit van leven omdat er minder pijn is en het verhoogt enigszins de levensduur, 4 maanden met amputatie, 2 maanden zonder. 10% van de honden met osteosarcoma zijn nog in leven 1 jaar na de diagnose van de tumor.
Vanwege deze kleine kans op overleven zien veel eigenaren af van amputatie. Na de amputatie kan het weefsel van de tumor onderzocht worden en de prognose bepaald worden. Indien het echt om een Osteosarcoma gaat is het gevaar van uitzaaiingen zo groot dat chemotherapie naast chirurgie wordt aanbevolen. Chemo therapie bestaat vaak uit 2 tot 6 sessies van 3 weken en men gebruikt meestal Cisplatine (vaak samen met Adriamycine)
De gemiddelde overlevingskans, indien er geen uitzaaiingen zijn, is groter indien de amputatie gepaard gaat met chemotherapie, afhankelijk van de studie, is 35% tot 50% van de dieren zijn nog in leven 1 jaar na diagnose van de tumor. Maar als het onderzoek uitzaaiiingen heeft aangetoond neemt de overlevingskans niet toe met amputatie en chemokuur, het blijft dan bij 2 maanden. De toxiciteit van Cisplantine is ernstig en het gebruik vraagt voorzichtigheid en controle op, met name, de renale toxiciteit (nierfunctie), misselijkheid en braken, zenuw toxiciteit en matige bloedvergiftiging. Men vindt Cisplatine in de urine en ontlasting terug, die een bron van besmetting voor de mens kunnen vormen (teratogene en carcinogene). Daarom wordt het aanbevolen dat de eigenaar zorgvuldig zijn handen wast 2-3 dagen volgend op de chemotherapie. Tot slot moet men vaststellen dat ieder geval samenhangt met de aard van de tumor, de locatie, leeftijd van de hond, metastasen, wel of geen vroegtijdige diagnose, de agressiviteit van de tumor en motivatie van de eigenaar. Er is dus geen eenduidige behandeling van osteosarcoma. Er is echter wel een constante pijn waardoor het zeer belangrijk is om te behandelen met ontstekingsremmers (Rimadyl, Metacam) lage dosering morfine tabletten (contramal) (daags 2 à 3 keer) morfine injecties (daags 3 à 4 keer) morfine pleisters (fentanyl, gedurende 3 dagen) zijn zeer effectief tegen de pijn. Documentatie Neiges Chantelouve, Osteosarcoma Hawaï. Persoonlijke collectie. Reproductie verboden http://leonberg-passion.com/Leonberg-Osteosarcome.htm vertaling Marit van Helm en Wilma kroon
|
TEMOIGNAGES |
SECOND CAS D'OSTEOSARCOME
|
TROISIEME CAS D'OSTEOSARCOME |
L'importance et la monstruosité de ce fléau dans la race, mais aussi dans la gent canine, fléau sur lequel tout le monde fait silence, nous a conduites, Anne Voiry et moi-même, à mener un combat, conjointement avec la recherche scientifique, qui nous l'espérons, mènera à sinon disparaître,n tout au moins régresser l'ostéosarcome dans notre race mais aussi dans toutes les autres races ou types canins où il sévit.. Pour ma part, ce combat a commencé, peu après la mort de Socrate, très exactement en octobre 1994,
L'ostéosarcome ou cancer de l'os est une maladie terrible et fréquente qui frappe le Leonberg mais aussi bien d'autres races et même des croisés. Afin d'essayer de lutter contre cette maladie, nous avons réalisé un questionnaire qui tente de cibler au mieux, les facteurs environnementaux qui pourraient être susceptibles de favoriser l'apparition d'un ostéosarcome. Ce questionnaire, ouvert à toutes les races touchées , est consultable à la fin de ce dossier sur l'ostéosarcome.
Cliquez ici pour y avoir accès
|